Czym jest dejonizacja?

 

Woda, co najmniej była najczystsza, nie w każdej chwili posiada takie właściwości i parametry, by można ją było dowolnie wykorzystywać. W przypadku użycia wody do produkcji żywności, do produkcji leków lub kosmetyków, a także we wszelakiego rodzaju laboratoriach, woda musi być oczyszczona ze zbędnych ładunków elektrostatycznych. Do tego celu używa się specjalne urządzenia do dejonizacji, w skład których wchodzą m.in. listwy dejonizacyjne lub specjalne pistolety.

Wodę dejonizowaną wykorzystuje się tak, jak pisaliśmy powyżej w gastronomii i kosmetyce, niemniej jednak ma ona też zastosowanie w myjniach samochodowych, w procesach produkcji tekstyliów, w procesach galwanizacyjnych i przy produkcji szkła i metali. Listwa jonizująca z takich urządzeń wykorzystywana jest także podczas przygotowania wody dla szpitali, sanatoriów, gabinetów medycznych i laboratoriów. Użycie wody dejonizowanej notuje się także w rolnictwie i w przemyśle drukarskim. Dzisiejsza woda jest bardzo mocno naładowana ładunkami elektrostatycznymi i przez to nie można jej wykorzystać w każdym zakresie. W procesie usuwania dodatnich i ujemnych jonów dejonizacja sprawia, że woda otrzymuje parametry, przy których ma możliwość być swobodnie wykorzystywana. Szeroki zakres stosowania pokazuje jasno, że woda, jaką dysponujemy codziennymi, nie jest zbyt dobrej jakości. Rozpuszczone w niej związki sprawiają, że w wielu procesach technologicznych w stanie pierwotnym byłaby zwyczajnie bezużyteczna. Umiejętne jej oczyszczenie powoduje, że przemysł ma możliwość korzystać bez konieczności narażania się na gorszą jakość wyrobów.

Sprawdź: dysza jonizująca.

Tags:

Dodaj komentarz