Obróbka chemiczna stali – trawienie i pasywacja

W obróbce chemicznej powierzchni stali nierdzewnej stosuje się specjalistyczne środki chemiczne, które powstają w oparciu o kwas azotowy o odpowiednich właściwościach trawiących. Klienci mają dostęp także do produktów ekologicznych, w których nie używa się tego kwasu. Warto zdawać sobie sprawę jednak o tym, że pasywacja stali, jak też jej profesjonalne wytrawianie wymagają głównie należytego przygotowania powierzchni stali nierdzewnej.

Obróbka stali za pomocą preparatów chemicznych – co należy wiedzieć?
Pierwszym etapem takiej obróbki chemicznej stali nierdzewnej jest dokładne oczyszczenie jej powierzchni przykładowo z nalotów rdzawych, niemniej jednak również z zabrudzeń. Ważnym etapem jest także odtłuszczanie. Należy pamiętać o tym, że zanieczyszczenia czy zabrudzenia powstają w wyniku użytkowania takiej sali, ale również jej obróbki termicznej czy także mechanicznej. Kolejny stopień to trawienie stali nierdzewnej. Tutaj też wykorzystuje się specjalistyczne środki chemiczne, są to np żele przeznaczone do zastosowania punktowego, a więc przykładowo do wytrawiania spoiw stali, ale też preparaty takie jak bejca trawiąca natryskowa, przeznaczona do dużych powierzchni stali nierdzewnej. Warto pamiętać o tym, że po etapie trawienia następuje pasywacja, jest to proces obróbki chemicznej, który polega na przywróceniu pierwotnej warstwy ochronnej metalu, która złożona jest przede wszystkim z tlenku chromu. Dzięki tym wszystkim zabiegom chemicznym powierzchnia stali nierdzewnej staje się gładka a także odzyskuje własne oryginalnie właściwości.

Źródło informacji: wytrawianie stali nierdzewnej.

Dodaj komentarz