Zamrażarki szokowe

Właściwie każdy raczej wie o tym, że przechowywanie większej ilości jedzenia przez dłuższy okres czasu jest możliwe, dzięki mrożeniu. W większych sklepach z produktami spożywczymi przedsiębiorcy najczęściej korzystają z dużych zamrażarek, ażeby zmieścić większe ilości jedzenia. Jednakże z drugiej strony jak się okazuje klasyczne mrożenie ma także własne wady i nie za każdym razem jest właściwym rozwiązaniem.

Dlaczego? Konkretniej chodzi o to, że produkty nie będą schładzane jakoś bardzo szybko, a co za tym idzie do ich pełnego zamrożenia musi minąć odrobinę czasu. A dodatkowo niska temperatura praktycznie za każdym razem zmienia wodę znajdującą się na produktach w cząsteczki lody, które z kolei uszkadzają mrożony produkt. Na ogół zasada jest taka, że im dłużej trwa proces mrożenia, tym uszkodzenia te na nieszczęście będą większe. Istnieje jednakże ewidentne rozwiązanie, które pozwoli na skuteczne wyeliminowanie wyżej wymienionych problemów. Chodzi o mrożenie szokowe, z którego wraz z biegiem czasu korzysta coraz więcej firm. Jego największą wielką zaletą jest głównie to, że zamrażanie trwa bardzo krótko, a co za tym idzie oszczędza się nie tylko czas, niemniej jednak również nie powstają żadne uszkodzenia towarów co oczywiście ma duże znaczenie. W tego typu urządzeniach do mrożenia szokowego mamy do czynienia z bardzo niską temperaturą, a ciepło z mrożonych towarów natychmiast odprowadzane jest na zewnątrz. W ten sposób można uniknąć także zmiany walorów smakowych pożywienia, a jak wiadomo nie wpływają one raczej korzystnie na produkty.

Zobacz także: mrożenie szokowe.

Dodaj komentarz