Organizacja w kuchni
Niezależnie od tego, czy lubimy gotować – polecam zadbać o prawidłową organizację w kuchni. Miłośnikom gotowania umożliwi to czerpać maksimum przyjemności z gotowania, a pozostałym jej użytkownikom zminimalizować czas spędzony na przygotowywaniu posiłku.
Przy urządzaniu kuchni nieprawdopodobnie istotne jest ustawianie blatu i stanowisk roboczych. Powinno się pamiętać, że poszczególne fazy przygotowywania posiłku powinny zostać odzwierciedlone w kuchennej infrastrukturze.
1-wszy obszar na którym się skupimy to przechowywanie. Lodówka i spiżarnia muszą być łatwo dostępne, a zgromadzone produkty powinny zostać uporządkowane i opisane. Bardzo ważne aby każdy składnik miał swoje systematycznie miejsce, by odruchowo można było sięgnąć po właściwą rzecz.
Kolejna runda to przygotowywanie produktów do obróbki, W tym miejscu powinny się odnaleźć kosze kuchenne na odpady biologiczne oraz dodatkowo pozostałe. Należy zainwestować w inteligentne kosze, które automatycznie otwierają się i zamykają w miarę potrzeb. W tej części kuchni powinien się również znaleźć zlewozmywak i brat roboczy.
Trzecim obszarem, którym się zajmiemy jest obróbka żywności. Sprzęty, które powinny się odnaleźć w tym miejscu to kuchenka, piekarnik, mikrofala. Powinno się też wyszukać miejsce do postawienia innych sprzętów, takich jak toster czy grill. W tym celu potrzebny nam będzie kolejny kawałek blatu roboczego.
Na tym blacie przejdziemy do dalszej fazy przygotowywania posiłku – podawania. Niezbędne będą szafki i szuflady do przechowywania naczyń i sztućców.
Należy pamiętać, że przy projektowaniu kuchni powinno się dążyć do jak największej ergonomii. Niezbędne naczynia, produkty i narzędzia powinny w każdej sytuacji być w zasięgu ręki.
Zobacz więcej: inteligentne kosze.