Warunki chłodnicze

Chłodnie służą do długotrwałego przechowywania żywności. Chodzi tutaj o powiększenie o kilka, a nawet kilkanaście dni czasu świeżości części produktów. Świeże mleko, mięso i ryby są najmniej trwałymi produktami żywnościowymi i w ich przypadku poza warunkami chłodniczymi może dojść do psucia już po upływie kilku godzin.

Jeżeli już jednakże chcemy, by te produkty przez długi czas pozostały świeże, trzeba je chłodzić. Komora chłodnicza jest specjalną komorą pozwalającą na utrzymywanie niskiej temperatury konkretnych towarów, a tym samym przedłużenie ich trwałości. Każdy z nas w domowych ustaleniach ma taką mini komorę chłodzącą w postaci lodówki. Dzięki specjalnemu agregatowi chłodzącemu w lodówce utrzymana jest temperatura na poziomie kilku stopni, co powoduje, że w produkcie znacznie spowolnione są rozmaite procesy psucia się. Bakterie tak mocno się nie namnażają, a co za tym idzie, nie występuje tu problem z tym, że produkt szybko uległyby zniszczeniu na skutek normalnych procesów, które się w nim odbywają. W zastosowaniach przemysłowych też ma to znaczenie, niemniej jednak wykorzystywane są profesjonalne duże komory chłodnicze zwane chłodniami. Nie zawsze trzeba je zakupować – zdarza się, że istnieje możliwość ich wynajęcia. Długoterminowy wynajem chłodni jest w ogromnej liczbie przypadków bardzo opłacalny, gdyż cena wynajęcia na długi termin nie jest wcale wysoka, a na pewno niższa niż cena zakupu konkretnej komory. Firmy, które nie mogą sobie pozwolić na taki zakup lub dla których jest on po prostu nieopłacalny, zdecydowanie częściej decydują się na to, by taką chłodnię wynająć.

Sprawdź również informacje na stronie: zamrażanie szokowe.

Dodaj komentarz